У Смілі мешканці відмовляються називати вулицю на честь героя Небесної Сотні

27 Січня 2016 09:51
Юрій Пасхалін з села Носачів на Смілянщині. Жив і працював у Києві. Разом із колегами ходив на Майдан. Розстріляний автоматною чергою в спину 19 лютого. Залишилась мати, четверо братів і сестер, дружина і 7-річний син.

Юрій Пасхалін з села Носачів на Смілянщині. Жив і працював у Києві. Разом із колегами ходив на Майдан. Розстріляний автоматною чергою в спину 19 лютого 2014 року. Залишилась мати, четверо братів і сестер, дружина і 7-річний син.

У Смілі мешканці вулиці Репіна відмовляються перейменовувати її назву на честь загиблого на Майдані під час Революції Гідності земляка Юрія Пасхаліна. Вони вже зібрали близько п’ятиста підписів під заявою до міського голови Сміли на знак незгоди.

“Ми, мешканці буд. 41 по вулиці Рєпіна, незгодні на зміну назви нашої вулиці, так як художник Ілля Єфимович Рєпін народився в м. Чугуєв Харківської області на своїх полотнах відображав українське життя, запорожців та українську природу”, – пишуть сміляни в заяві (орфографія та пунктуація авторів збережена. – Ред.).

 

Відзначимо, що збір підписів розпочався 18 січня – у день народження Юрія Пасхаліна.

12524006_1768897596664482_8485182600052029747_n

Конфлікт інтересів у цій ситуації лежить не стільки в юридиній площині, як у моральній, вважає голова топонімічної комісії А.Терещенко.

“Формально (і я, як голова топонімічної комісії, відверто про це наголошував) ім’я Іллі Рєпіна не підпадає під пакет декомунізаційних законів. Так, він відомий в Україні і за її межами, митець і його ім’я має право бути на мапі Сміли. Більше того, я не заперечую законного права жителів цієї вулиці, мікрорайону відстоювати існуючу назву, – цитує Терещенка спільнота “ЄвроМайдан Сміла”. – Адже конфлікт інтересів лежить не в юридичній площині, а в моральній. Не знаю, як кому, а мені, особисто, буде соромно дивитись в очі мами Юрія, адже для неї це уже третій удар. Перший був, коли вона втратила сина. Другий – коли Носачівська сільська рада (там могила Ю. Пасхаліна) відмовилась перейменовувати вулицю на його честь. І третій – від “вдячних” сусідів-смілян. Можливо проблеми України не тільки від злих ворогів і підступних сусідів, а й від байдужості і короткої пам’яті?”.

Нагадаємо, що у Смілі на честь Юрія Пасхалина на будівлі школи №11 відкрито меморіальну дошку.