Чотири моменти про фальсифікації на виборах до Черкаської облради

16 Березня 2016 14:50
newsradio.com.ua

newsradio.com.ua

Про ситуацію навколо розслідуваня спроби гучної фальсифікації на виборах до Черкаської обласної ради пише голова Черкаської обласної організації КВУ Максим Михлик.

Чи будуть знайдені винні у фальсифікаціях на виборах в облраду?
Черкаська обласна організація КВУ продовжує відслідковувати процеси, пов’язані з фальсифікаціями виборів до Черкаської обласної ради в жовтні 2015 року.

У лютому ЧОО КВУ було надісланий запит до Головного управління Національної поліції в Черкаській області стосовно ходу слідства. У відповідь на запит було повідомлено, що Кримінальне провадження розпочате за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 158 КК України (фальсифікація виборчих документів). Як і очікувалось, наразі нічого сенсаційного поліція не може повідомити. Допитані свідки, вилучені документи, відбулись експертизи інші необхідні слідчі дії. Розслідування триває.

“Проте нам вдалось вияснити, що загалом ситуація складна і неоднозначна. Адже довести вину конкретних осіб з числа членів Черкаської обласної виборчої комісії в цьому злочині буде складнувато. Всі причетні до фальсифікації “включили” режим кругової поруки, зайняли позицію “ми нічого не знаємо” і валять все на технічну помилку при введенні даних.

Але, як вдалось з’ясувати, ситуація не дуже райдужна для фальсифікаторів. Адже у слідчих задокументований факт підпису більшістю членів ОВК під сфальсифікованим протоколом. Також вилучений комп’ютер, на якому цей протокол був створений в ніч з 3 на 4 листопада 2015 року. Крім іншого, багато цікавого можуть розказати ті члени ОВК, які відмовились підписуватись під сфальсифікованим протоколом. Певною інформацію володіє і системний адміністратор.

Крім того, існують непрямі докази, які дають розуміння загальної картини. Для того, щоб розібратись в ситуації треба задати всього лише кілька простих питань:

1. Кому вигідно? Тут все просто. Треба просто уважно вивчити перелік прізвищ, тих осіб, які ставали депутатами Черкаської обласної ради при умовах вдалої фальсифікації. Нагадаю, що відсотків суттєво побільшало у БПП і Опозиційного блоку. А найбільш зацікавленими особами були ті кандидати, які були на межі проходження.

2. Хто міг? Без участі керівного складу ОВК (голова і секретар), така оборудка була б неможливою. Також варто нагадати, що Голова ОВК Микола Сергунов після оприлюднення даних на кілька днів зник з Черкас (невипадково і в рамках плану).

3. Як планували? Видається вірогідним, що без погодження (або хоча б інформування) з Головою ОДА, який був першим номером виборчого списку БПП, такі речі не відбуваються. Єдине питання, чи дійсно все розказали організатори фальсифікації, чи використали «в темну», не посвячуючи в дрібниці. Чи може хотіли таким чином підставити? Адже зрозуміло було відразу, на кого впаде головна відповідальність.

4. Хто прикривав? Також цікавим видається питання інформаційного прикриття. Які сайти почали поширювати «правильні» дані за кілька днів до оприлюднення? Які діячі і політики «вгамовували» ситуацію? Кого (і дуже важливо хто) намагались зробити крайнім, коли стало зрозуміло, що задум провалився?

Відповіді на всі питання лежать на поверхні і прискіпливе вивчення ситуації дозволяє зрозуміти хто і як все організовував. Єдине, що незрозуміло, то на що розраховували організатори, роблячи таку неприкриту і відверто ідіотичну спробу фальсифікації?

А тим часом в Черкаській обласній раді створена спеціальна комісія, яка тримає питання на контрол,і і група народних депутатів також регулярно нею цікавиться. Громадськість теж не дає забути питання, а ЗМІ періодично роздмухують тему. Тому просто «понять и простить», і тихенько замовчати цю справу навряд вийде.

Далі буде…”.

12045579_1092657670785175_3793876182162970137_o

12496163_1092657667451842_1792526807376737302_o