Черкаси: міські й обласні депутати звернулися до уряду з приводу “Обленерго”

24 Травня 2017 16:55

Сьогодні в Черкасах відбулися дві позачергові сесії – міської й обласної ради. Питання перед депутатами стояло одне – звернення до уряду з приводу критичної ситуації, яка склалася на ПАТ “Черкасиобленерго”.

На “Обленерго” працює понад 4 тисячі черкащан. Від початку цього року всі вони лишилися без заробітної плати. Наразі борг перед ними складає близько 109 млн грн. Через це частина людей вимушена звільнитися, а 11 із 24 структурних підрозділів підприємства оголосили про страйк.

rada.cherkasy.ua

Що просить Черкаська міська рада?

Звернення до керівників держави щодо стабілізації ситуації на “Обленерго” в ході голосування підтримав 31 депутат, інформують в міській раді.

Депутати міської ради звернулися до РНБО, Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, СБУ, НАБУ, а ще – ОДА й ПАТ “Азот”. Раду національної безпеки і оборони України просять, зокрема, зібратися на термінове засідання. На їхню думку, йдеться про безпеку країни в цілому, а не винятково однієї області. Разом із тим, депутат Павло Карась вийшов із пропозицією до мера провести нараду з цього ж питання має і місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Під час міської сесії взяла слово й депутат обласної ради Любов Майборода. Ситуацію на “Черкасиобленерго” обраниця прокоментувала, як “криза менеджменту”.

rada.cherkasy.ua

Яка позиція обласної ради?

Обласна рада підтримала рішення “Про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо врегулювання ситуації на ПАТ “Черкасиобленерго” підтримали всі обласні народні обранці, присутні в залі.

Перед прийняттям рішення надавалось слово представникам обленерго і депутатам. Було вкотре озвучено суми заборгованості перед працівниками підприємства, присутнім нагадали про критичні ситуації, які вже ставались в області, зокрема на Чорнобаївщині. Дехто висловлював думку щодо залучення до проблеми нардепів від Черкащини. Не дали слово депутати лише представнику Черкаської міськради депутату Любові Майбороді, яка наполягала насамперед на судовому вирішенні питання між “Азотом” і обленерго, а не проханні допомоги в Києва, інформує “Прочерк”.

ck-oda.gov.ua

Що каже голова Черкаської ОДА з приводу “Обленерго”?

На минулому тижні провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Усе – через ситуацію в ПАТ «Черкасиобленерго». Напередодні засідання я зустрівся з керівниками структурних підрозділів підприємства. Вони повідомили, що розпочали страйкові дії через невиплату зарплати.

Ситуація, що склалася з «Черкасиобленерго», може призвести до припинення електропостачання низки об’єктів області, зокрема підвищеної небезпеки. А тому комісійно ми схвалили план дій задля унеможливлення виникнення надзвичайних ситуацій. Також запропонували своє бачення врегулювання ситуації на підприємстві.

Зокрема, комісія рекомендувала «Черкасиобленерго» порушити перед НКРЕКП (держрегулятором) клопотання про перегляд алгоритму надходження коштів на рахунок енергопостачальника. А також врегулювати відносини з «Азотом». Маємо створену комісію, відповідно до рекомендацій Держенергонагляду України, щодо перегляду екологічної броні по області. Тобто мінімального рівня споживання електроенергії, що забезпечує передумови для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій. Якраз зменшення екоброні «Азотом» дасть змогу виконати умову НКРЕКП задля перегляду алгоритму розрахунку «Черкасиобленерго» з ДП «Енергоринок». Бо нині всі кошти нашого підприємства туди перераховуються автоматично. Зміна цього алгоритму дозволить розпочати виплату зарплати працівникам. Окрім того, «Черкасиобленерго» спільно з «Азотом» мають дійти згоди щодо енергопостачання об’єктів останнього та реструктуризації заборгованості за спожиту електроенергію. Ми звернулися і до Кабміну – переглянути антидемпінгові заходи щодо імпорту добрив в Україну. Це дозволить поновити роботу «Азоту», і він зможе розраховуватися з енергетиками.

Також днями в Кабміні відбулася нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона. На ній представник Фонду державного майна розкритикував Мін’юст за створений прецедент довкола керівника «Черкасиобленерго»: коли де-факто керує один, а де-юре (в реєстрі) значиться інший. У результаті той отримав доручення врегулювати це питання. Такою є вимога й держрегулятора задля запобігання нецільовому використанню коштів. Наша повторна зустріч має відбутися вже найближчим часом.