Заговорили про реанімацію “вертодрому Януковича” у Пекарях на Канівщині

6 Квітня 2018 13:54

Схоже, в перспективі Канівського гелікоптерного майданчика біля с. Пекарі, відомого як “вертодром Януковича”, намітилися зрушення. Майданчик н проінспектували представник держпідприємства “Украерорух” Вадим Стоянов разом з головою ради підприємства  Кирилом Поліщуком. Результати інспекції засвідчили, що невдовзі майданчик може почати обслуговувати будь-які типи гелікоптерів, а після встановлення спеціальної апаратури Канівський гелікоптерний майданчик зможе обслуговувати також і нічні польоти, повідомляє “Дніпрова зірка”.

фото Федора Гонци

“Можливість обслуговування нічних польотів надзвичайно важлива для навчально-тренувальних польотів пілотів з метою отримання допуску до нічних польотів, – говорить Вадим Стоянов. – Це робить Канівський гелікоптерний майданчик унікальним, адже жоден з майданчиків в Україні не може цим похвалитися. Після пов-ного запуску вертодрому ми плануємо налагодити гелікоптерні туристичні маршрути до Канева, зокрема, для відвідування Тарасової гори. Певні напрацювання у цьому напрямку вже  маємо. Попередні розрахунки показують, що ціна такого маршруту буде доступною для значної частини громадян”.

За словами Вадима Стоянова, в планах – вийти на обслуговування і міжнародних рейсів. На його думку, регулярна робота Канівського гелікоптерного майданчика створить додаткові робочі місця для канівців і сприятиме покращенню інвестиційного клімату в районі.

Нагадаємо, вертолітний майданчик у Пекарях почав функціонувати з 1 березня 2013 року.  На його будівництво витратили 130 мільйонів гривень бюджетних коштів. Це комплекс загальною площею 8,5 гектарів, розташований за 8 км на південний схід від міста Канева та в межах 1 км від села Пекарі Черкаської області. Має злітно-посадковий майданчик, руліжні доріжки, 10 гелікоптерних стоянок, термінал з пропускною спроможністю обслуговування до 50 пасажирів на годину, конференц-залу та автостоянку. Обладнаний сучасними засобами зв’язку, навігації та спостереження і світлосигнальною системою.

Хоча об’єкт запустили для туристів, фактично, єдиним туристом, який користувався послугами гелікоптерного майданчика, був екс-президент України Віктор Янукович. Впродовж  2014 року майданчик прийняв один політ, у  2016-ому – чотири.