“Емоції – дуже сильні, не міг стримати сліз”, – кіножурналіст про прем’єру драми “Черкаси”

17 Липня 2019 15:54

На 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі увечері 16 липня глядачі побачили вітчизняну стрічку  “U311 “Черкаси”. У створеній на основі реальних подій військовій драма Тимура Ященка, яка вийде у широкий прокат 27 лютого 2020 року – у річницю окупації Криму Росією, йдеться про екіпаж морського тральщика “Черкаси”, що попри численні погрози, відкриту агресію та напад, до останнього тримався і не здавався російським загарбникам.

Про свої враження і емоції від фільму, а також про його плюси й недоліки розповів кіножурналіст Олег Батурін, який відвідав прем’єру і поспілкувався із командиром тральщика “Черкаси” Юрієм Федашем:

“Мав за честь потиснути руку і подякувати командиру морського тральщика “Черкаси” Юрію Федашу. Чоловіку, який разом зі своїм екіпажем у період окупації Криму російськими військами відмовився здаватися російським окупантам і неодноразово робив спроби прорватися з заблокованого озера Донузлав. Після захоплення російськими військовими корабля “Костянтин Ольшанський” “Черкаси” залишався єдиним військовим кораблем на Донузлаві під українським прапором. 25 березня 2014 року ввечері російські військові захопили “Черкаси”. Штурм здійснювався за допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Він тривав понад дві години.

facebook.com/oleh.baturin

Цим подіям присвячений художній фільм “U311 Черкаси” режисера-дебютанта Тимура Ященка, на прем’єрі якого я побував. Емоції під час перегляду були дуже сильними, я не міг стримати сліз, оскільки фільм оповідає історію, свідками якої була вся Україна і я сам. Пам’ятаю, що відбувалося на озері Донузлав, коли в березні 2014 року разом із каховськими волонтерами їздили підтримати наших моряків. Невдовзі після цього частина з них – з кораблів “Костянтин Ольшанський”, “Херсон” зрадять Батьківщині і перейдуть на бік окупанта.

Зрадить Україні й частина екіпажу морського тральщика “Черкаси”, але більша частина і сам командир залишаться вірними присязі.

Сам фільм мало того, що присвячений цим подіям і майстерно відтворює те, що відбувалося на озері Донузлав в березні 2014 року, ще й є першим в історії українського кінематографу художнім фільмом, присвяченим Військово-Морським Силам України.

facebook.com/ukrainefilmagency

Оскільки ж це саме художній фільм, в ньому глядач не побачить на 100% документально відтворених подій. Деякі епізоди не були в реальній історії пов’язані з тральщиком “Черкаси”, однак це зовсім не шкодить стрічці. Шкодить їй інше – слабенький сценарій, погано прописані сюжетні лінії з головними героями, яких ми бачимо від початку фільму, змазаний і зовсім зайвий фінал.

Проте частину фільму, що присвячена подіям у Криму забути, мабуть, буде дуже важко. Тому раджу не пропустити цей фільм, коли він вийде в прокат на початку 2020 року. І під час перегляду згадати тих, хто залишився вірними нашій країні”.