“Провів мініаудит: проблем багато”, – голова Черкаської ОДА дав першу пресконференцію після призначення

17 Лютого 2021 19:00

Сьогодні голова Черкаської ОДА Олександр Скічко вперше після призначення на посаду провів велику зустріч із журналістами Черкащини. Унікальна ситуація, але він продовжує залишатися нардепом-мажоритарником від Черкащини, бо Верховна Рада досі не позбавила його повноважень у зв’язку з переходом на державну службу. Втім, відповідну заяву він, каже, написав ще в день указу про призначення головою ОДА.

Про що ж ішлося на пресконференції очільника області?

Про перші два тижні на роботі і пріорітети:

– За останні два тижні я ознайомився з проблемами та реальним станом справ. Фактично провів мініаудит. Не бачу сенсу приховувати: проблем багато.

– Хочу підкреслити, що в нас немає часу на конфронтації, непотрібні амбіції та політичні розбірки. Нам потрібно спільно піднімати регіон і спільно реалізовувати проекти, які від нас чекають люди. Тому я відкритий до всіх – до мерів міст, до обласних депутатів, до керівників ОТГ, до журналістів, до громади загалом. Тільки в конструктивній співпраці можна справді досягти результату для людей. Дуже хочу, щоб Черкащина через рік за всіма ключовими показниками розташовувалася значно вище, ніж вона є зараз.

Про драмтеатр і аеропорт:

– За останні два тижні я ознайомився з проблемами та реальним станом справ. Фактично провів мініаудит. Не бачу сенсу приховувати: проблем багато. У тому числі тримаємо на контролі такі об’єкти, як драматичний театр, аеропорт. Щодо драмтеатру, то чекаємо на висновки пожежників. Про ситуацію з аеропортом проведу окрему прес-конференцію. Якщо коротко, то наразі експертизу ще проводять правоохоронці.

Про об’єкти “Великого будівництва” в Черкасах і Каневі

Побудова садочка – нагальна потреба для обласного центру. Кошти на будівництво в межах “Великого будівництва” вирішено було спрямувати відповідно до завдання Президента України Володимира Зеленського після його візиту до Черкас. Це проект, який був переданий нам від міста Черкаси. Він має експертизу, що розробляла міська влада, і відповідну вартість. Коли відбудуться всі необхідні процедури, проведені профільними фахівцями, буде відома остаточна вартість. Можливо, вона зменшиться. Ми також до цього прагнемо. Нині ж відповідно до тих документів, що отримали від ЧМР, – маємо такий проект і такі суми.

– Ще один важливий проект – Шевченківський культурний центр у Каневі. У планах – завершити цей об’єкт вже цього року. Працюємо нині над концепцією. Але в цілому хочемо, аби цей об’єкт став центром шевченківської творчості. Аби там відбувалися Шевченківські дні, які проходять у Києві. Хочемо, щоб там розміщувалася експозиція робіт Тараса Шевченка. Також важливо, аби в закладі канівські діти займалися в різних гуртках, розвиваючи таким чином позашкільну освіту. У центрі має кипіти життя.

Серед пріоритетів у межах «Великого будівництва» на 2021 рік: також Будинок культури в Умані, реконструкція незавершеної будівлі критого басейну гімназії імені С.Д. Скляренка в Золотоноші, медичні амбулаторії. Майже 150 км доріг планують відновити цього року.

Про туризм, пам’ятки і дороги до них:

– У моєму рідному селі Косарі Кам’янського району, звідки мої батьки родом, є маєток Володимира Ростішевського. Його збудували в 1873 році. Я провів у селі все своє дитинство, але дізнався про цей маєток тиждень тому і мені надзвичайно прикро, що не знав про нього раніше. Тому ми повинні заговорити про пам’ятки на Черкащині, про які люди навіть не здогадувалися.

– Черкащина розташована в центрі України, тому сюди зручно приїздити з різних куточків країни. Для популяризації  нашої області ми плануємо створити маршрути вихідного та одного дня. Для цього залучимо блогерів та селебріті, щоб вони популяризували туристичний напрям у Черкаській області.

–  Розбудова інфраструктури має поєднуватися з розвитком цих туристичних об’єктів. Дороги треба будувати не хаотично, а з розумінням процесів децентралізації і культурних пам’яток. Наприклад, цього року ми запланували ремонт дороги саме до Суботова, тому що об’єкти, які є в цьому селі, зацікавлять туристів. Я вважаю, що саме так має відбуватися планування розвитку області.

За матеріалами Черкаської ОДА