Депкорпус погодився піти одночасно двома шляхами, – Скічко про придбання лінійного прискорювача

4 Червня 2021 14:15

Сьогодні відбулася сесія Черкаської обласної ради. Одне з питань, яке розглядали депутати, стосувалося придбання лінійного прискорювача для Черкаського обласного онкодиспансеру – обладнання для ефективного здійснення радіотерапії хворих за 70 млн. грн.

Раніше депутати вже дискутували навколо шляхів придбання цієї дороговартісної техніки (в лізинг чи концесію)  і навіть добряче розсварилися, аж до того, що під головою облради захиталося крісло. Детальніше про це – за посиланням.

Сьогодні на сесії депутати домовилися до того, щоб спрямувати кошти на необхідну документацію і вивчити ретельніше питання придбання прискорювача.

“Від тривалих дискусій – до дій. Дякую депутатам обласної ради, які за конструктив.
Сьогодні ми спільно зробили крок, щоб у Черкаський обласний онкологічний диспансер з’явився лінійний прискорювач, – прокоментував голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. – Депкорпус погодився піти одночасно двома шляхами: ретельно вивчити можливості придбання цього обладнання в лізинг і концесію. Також 2,5 млн грн спрямуємо на проектно-кошторисну документацію з будівництва бункера для лінійного прискорювача”.

Водночас депутати не підтримали рішення про недоцільність здійснення державно-приватного партнерства.

“Я підтримую пропозицію про фінансовий лізинг, бо договір концесії поставить під загорозу функціонування одного з найбільш ефективних та потрібних закладів області”, – зазначив у коментарі Суспільному голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Остаточне рішення про спосіб придбання лінійного прискорювача приймуть після розгляду всіх варіантів у спеціально створених комісіях та робочих групах.

У інших областях, де вже практикували державно-приватне партнерство, гроші на обладнання розподілилися наступним чином: близько 10 відсотків – це кошти бюджету, решта – кошти з доходів комунального закладу, які він отримає, надаючи послуги, додав голова облради.