Знищують під багатоповерхівку чи міняють вікна: що відбувається із пам’яткою архітектури в Черкасах?

12 Липня 2021 19:23

Сьогодні почалися будівельні роботи в будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 в Черкасах. У квітні цього року в управлінні культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА повідомляли, що цю споруду, так званий “будинок Кринського”, внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як історичний об’єкт. Утім, сьогодні тут почали демонтовувати вікна.

Цеглу із будинку робітники вивантажують та складають знову біля вікон. Довкола видно залишки будівельного сміття. Черкаський археолог Михайло Сиволап пояснив “Суспільному”, що кожен будинок, який був збудований понад сто років, має охоронятись, а зараз порушується закон.

Черкасець Валентин Титаренко мешкає поруч та прийшов сюди як тільки дізнався, що по Байди Вишневецького 2 відбуваються будівельні роботи:

“Я, в тому числі з іншими сусідами, опікуємося цим будинком. Опікуємся з точки зору того, щоб його не знищив забудовник, який має свої плани і реалізує їх за допомогою лома і кувалди”.

Аби завадити будівельним роботам Валентин Титаренко викликав поліцію:

“Ми їх зупинили, наразі викликали слідчо-оперативну групу для встановлення всіх обставин”.

Чоловік пояснив, що має всі документи – клопітка робота місцевих жителів, завдяки якій будинку цьогоріч надали офіційний статус.

Начальниця відділу охорони культурної спадщини Наталія Осипенко підтвердила, що будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Прокурор Дмитро Пидорич додав, що нині черкаською окружною прокуратурою подано позов до адміністративного суду.

“Власник має ініціювати питання про охорону пам’ятки архітектури. На даний час справа перебуває на розгляді суду. Рішення по ній ще не прийнято”.

“Це будівля 1903 року побудови, яка належала черкаському адвокату, поляку за походженням Вацлаву Кринському. Особняк характерний для забудови Черкас початку 20 століття і заможних черкащан, і у той же час носить риси характерні для містян. Тобто навіть в ті часи це не був рядовий будинок, а нині будівля має статус пам’ятки архітерктури. Ще з 90-их років будівля була занесена до списку із 140 будівель, які обов’язково мають бути збереженим і яким має бути надано статус пам’яток, – розповів Михайло Сиволап. –  Але, завдяки деяким чиновникам, лише за більше ніж 30 років не був переведений із статусу нововиявлених пам’яток у статус пам’ятки. І тільки для цієї будівлі цього року вдалось це зробити. Із того списку лишилось ледь більше сотні будівель, оскільки, користуючись відсутністю статусу пам’ятки, подібні будівлі зносились”.

Нагадаємо, що на місці будинку по вулиці Байди Вишневецького, 2 планували звести багатоповерхівку. Скасувати містобудівні умови, аби не допустити знищення цього будинку у Черкасах, 30 квітня вирішили на засіданні виконавчого комітету міськради. Через те, що територія, де розташований будинок – частина заповідних Черкаських берегових схилів.

Журналістам присутній на місці “будівельних робіт” представник власника ПП “Надія” Іван Рудик зазначив, що в будинку змінюють вікна. Раніше співвласник ПП “Надія” Андранік Казарян надавав результати технічного обстеження будівлі. Згідно з висновком — будівля непридатна для використання та рекомендується до знесення…