Депутати обласної ради підтримали придбання лінійного прискорювача для онкодиспансера через лізинг

20 Липня 2021 17:30

Депутати Черкаської обласної ради на спільному засіданні комісій вирішили надати дозвіл онкодиспансеру на укладання договору фінансового лізингу для придбання лінійного прискорювача. Про це повідомляють у виконавчому апараті облради.

oblradack.gov.ua

Разом із тим, депутати рекомендують лікувальному закладу максимально вжити заходів, аби зробити максимально можливим придбання апарату без залучення кредитних коштів. Для цього обласна рада звернеться до міськради Черкас, територіальних громад, представників бізнесу області з пропозицією взяти участь у співфінансуванні закупівлі лінійного прискорювача для ефективної радіотерапії хворих.

Нагадаємо, раніше в Черкаської обласній раді активно обговорювали два способи придбання лінійного прискорювача.  Так, частина депутатів вважали, що його потрібно придбати або за кошти обласного бюджету, або з застосуванням кредитного механізму – лізингу, з тим, щоб лінійний прискорювач врешті належав онкодиспансеру. Інші були переконані, що придбання апарату можна довірити приватній фірмі-концесіонеру, яка візьме в концесію відділення радіології, збудує бункер та поставить апарат. При цьому в будь-якому разі надання послуг пацієнтам залишалося б для них безкоштовним.

Зауважимо, що очільник комунального підприємства Віктор Парамонов виступив  проти того, аби апарат купували за договором концесії.

– Диспансер буде потихеньку помирати, якщо ми віддаємо це все в концесію. Важливо,  щоб цей апарат був у власності онкодиспансеру. Він буде самоокупний, – зауважив Парамонов. До того ж додав, що сума, яку доведеться сплачувати в разі у разі придбання апарату в лізинг, становить близько мільйона гривень і вона є прийнятною для підприємства.

Для роботи лінійного прискорювача потрібний спеціальний бункер. 2,5 млн грн на розробку ПКД під його будівництво вже виділено на минулій сесії, зараз триває тендерна процедура. Підготовка та погодження документації займе 2 місяці, а будівництво бункера від пів року до року.