Як в Україні зустрічали альпіністів, які здолали найскладнішу вершину Гімалаїв (фото)

13 Листопада 2021 13:23

До міжнародного аеропорту “Бориспіль” 12 листопада прилетіли українські альпіністи Михайло Фомін, Нікіта Балабанов та В’ячеслав Полежайко, які першими у світі здолали найскладнішу вершину Гімалаїв – Аннапурна III – через Південно-Східне ребро.

Вершину на “даху світу” у 7 тисяч 555 метри не могли здолати з 1981 року. Гора славиться своїми дуже крутими, практично вертикальними підйомами. Понад чотирьох десятиліть південно-східне ребро Аннапурни ІІІ залишалося однією з останніх серйозних невирішених проблем у Гімалаях і найбільш бажанішим проектом для найсильніших альпіністів світу.

Фомін, Балабанов і Полежайко пробували зробити це у 2019 році, але тоді у них вийшла “розвідка боєм” через недостатню акліматизацію і хлопці змушені були розвернутися.

Історична експедиція восени 2021 тривала близько двох місяців. При цьому власне сходження на вершину ускладнювалось екстремальними погодними умовами. Альпіністи йшли до вершини близько 15 днів під вітром 100 кілометрів на годину, а температура повітря при цьому сягала до -20 градусів за Цельсієм.

В’ячеслав Полежайко очолює Черкаське відділення Федерації альпінізму і скелелазіння України. З родиною після прильоту.

В’ячеслав Полежайко розповів, що маршрут був вкрай складним, зокрема, через велику кількість вертикальних ділянок. При цьому альпіністам довелося економити їжу через те, що сходження затягнулося. Чотири дні хлопці їли по батончику в день.

“Ми розуміли, що у нас сходження затягується не на 12 днів, як ми планували, а значно більше. Тому довелося продукти розтягувати. Зрештою вистачило”, – розповів він.

Альпініст додав, що в експедиції вкрай важливим було терпіння.

“Кожен день приносив якісь нові сюрпризи, якісь технічні складнощі, які доводилося долати”, – пояснив Полежайко.

Кожен з українських аьпіністів втратив близько десяти кілограм ваги протягом експедиції в Гімалаї. Найближчим часом вони планують відповісти та провести час зі своїми родинами.

Джерело: Суспільне