Бузинник і весільні “корони”: два проекти з Черкащини претендують на премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини

18 Листопада 2021 12:57

Днями відбулося засідання Комітету з присудження премії за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини.

Проект “Метелики в голові”. Відтворений вінок української нареченої із Флярківки на Кам’янщині. facebook.com/metelukuVgolovi

Серед претендентів на її здобуття цьогоріч – два проекти з Черкащини. Це проект “Бузинник: поговоримо про майбутнє” (десертна страва “Бузинник”) гурт “Плешканівські молодички” (Гельмязівська територіальна громада). Та проект “Метелики в голові” майстринь народного мистецтва та дослідниць етнографічного спадку Черкаської області Олени Почтарьової та Олени Афанасенко.

pereiaslav.city

Бузинник – десерт, який готують за рецептом сторічної давнини у Плешканях на Золотоніщині. Нещодавно господині з гурту “Плешканівські молодички” возили цю страву в Переяслав на фестиваль “Козацька Покрова у Чопилках”. Розповідали, що десерт унікальний, та рецептом із журналістами не ділилися:

“Плешканівський бузинник – наше фірмове. Про нього ми більше ніде не чули, хіба що в сусідніх Підставках та Ковраях його готували. Це не варення і не кисіль, а солодка окрема страва. Варили тоді, як достигала бузина. Додавали інші фрукти, в кого які були. Насіння ж ягід бузини відчувалося, ніби мак. Цукру клали на смак, а для густини заварювали борошном. Це наші старожили згадали, як колись готували бузинник. Більше трьох поколінь уже бережуть цю традицію”.

Убір молодої, який ще в середині ХХ століття був поширений у ряді сіл Городищенського району Черкаської області, зокрема у Вільшані.

Дослідниці народного спадку з Черкас Олена Почтарьова і Олена Афанасенко так само відроджують українські традиції. Не у фаті, а у вінку виходили заміж українські наречені, стверджують майстрині і вже кілька років відтворюють на основі етнографічних розвідок ці весільні “корони”.

Детальніше про проект “Метелики в голові” – за посиланням.