Забудова історичного центру в Черкасах: мер показав план

8 Грудня 2021 12:23

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко опублікував у своєму фейсбуку фінальний проект забудови Замкового узвозу.

На плані – кілька п’ятиповерхівок і одий восьмиповерховий будинок. З двох будівель ХІХ ст. на Замковому узвозі, “будинку з грифонами” купця Куперштейна і будинку Школьнікова, схоже, від забудови врятується лише перший.

facebook.com/Анатолій Бондаренко

“На фото – фінальний проект того, який вигляд у перспективі може мати підніжжя Замкового узвозу. Після перемовин із забудовником ми чітко домовилися про важливу річ: у цьому місці збережуть двохповерховий будинок, споруджений наприкінці ХІХ століття, який у місті знають як «будинок із грифонами”. Більше того – забудовник зобов’язується повністю реставрувати його! Так, як зараз продовжує відновлювати історичний вигляд фасаду будівлі колишнього готелю “Слов’янський”, – повідомляє Анатолій Бондаренко у соцмережі.

За його словами, висотність будинків навколо буде такою, щоб зберегти вид на Дніпро з оглядового майданчика у сквері Богдана Хмельницького. Крім того, має з’явитися ще одна смуга для руху транспорта по Замковому узвозі.

Нагадаємо, історія з забудовою Замкового узвозу в Черкасах тягнеться із 2016 року. Історики і краєзнавці наполягають, що будувати  тут не можна через близькість пам’яток історії. Попри те, що земельні ділянки належать до категорії земель історико-культурного призначення і розташовані в межах трьох пам’яток археології та в межах заповідної території “Черкаські берегові схили”, в міській раді дозвільні документи видали.

Міська влада збиралася проводити з приводу скандальної забудови громадські слухання, втім, перенесла їх.

Проводити будівельні роботи на Замковому узвозі в Черкасах буде ПП “Надія”.