Черкащани вимагають зупинити забудову Замкового узвозу: петиція

10 Грудня 2021 15:20

Із вимогою зупинити забудову історичного середмістя – Замкового узвозу в Черкасах – зареєстрували петицію на сайті міської ради.

facebook.com/Анатолій Бондаренко

Її автор Роман Боднар вимагає:

    1. Скасувати містобудівні умови та обмеження видані Департаментом архітектури та містобудування Черкаської міської ради за адресою: місто Черкаси, вулиця Гагаріна 60, до моменту затвердження Історико-архітектурного опорного плану (ІАОП).2. Провести громадські слухання з питань освоєння території Замкового узвозу та публічний конкурс на кращу проєктну ідею.

      3. Після реалізації п.1 та п.2 даної петиції внести відповідні зміни до Генерального плану міста Черкаси або ж детального плану територій.

      4. Передбачити видатки на вищевказані заходи у міському бюджеті на 2022 рік

5. Звернутися до Орендаря ділянки з вимогою виконання своїх обов’язків передбачених статтею 18 Закону України “Про благоустрій населених пунктів”. У разі його відмови розпочати претензійну роботу з вимогою відшкодування збитків (у відповідності до статті 19 цього Закону), аж до ініціювання розірвання договору оренди.

“Чітко усвідомлюємо та розуміємо, що поява 4-х, 5-ти та 8-ми поверхових будинків спаплюжить унікальний вид на Дніпро та Долину троянд зі скверу імені Богдана Хмельницького, а також нівелює історичне значення цього місця, що зберігалося протягом сотень років існування Черкас.
Жодне покоління, а ні царських комерсантів, а ні радянських “урбаністів” не наважувались на щільну забудову цього місця через його унікальність та культурну значущість.
Враховуючи це, вважаємо, що і теперішні комерсанти та місцеві чиновники не мають жодного права руйнувати збережену десятиліттями та поколіннями локацію”, – йдеться в петиції.

Нагадаємо, днями міський голова Черкас Анатолій Бондаренко опублікував у своєму фейсбуку фінальний проект забудови Замкового узвозу. На плані – кілька п’ятиповерхівок і одий восьмиповерховий будинок.