Рівно 490 років тому тривала героїчна оборона Черкаського замку від ворогів

8 Березня 2022 21:00

У ці важкі для нашої країни часи, коли всі українці пліч-о-пліч стали на захист своєї Батьківщини від військової агресії північного «сусіда» на чолі з новоявленим біснуватим «фюрером», який, насправді, виявився ще й сцикливим бункерним х…лом, саме час згадати про героїчне військове минуле нашого краю. Рівно 490 років тому, навесні 1532 р. відбулася героїчна оборона Черкаського замку від татарсько-турецьких військ, які (і це не дивно) діяли в змові з Великим князівством Московським.

Картина Яна Матейка «Остафій Дашкович», 1874 р.

Ця подія стала апогеєм військової слави для Остафія Івановича Дашковича († 1535/36), старости черкаського та канівського. На початку березня 1532 р. війська кримського хана Саадета І Герая, підсилені загоном турецьких яничар із 50 гарматами, підступили до нашого міста – на той час невеличкого прикордонного форпосту на південному рубежі Великого князівства Литовського.

Кількатисячному війську нападників протистояла нечисленна (сотня або дві) залога, яка складалася зі служебників старости, місцевих бояр і міщан, а також гарнізону найманців-драбів і козаків. Черкаський замок (на місці сучасної Дзеленьгори) на той час зовсім не являв із себе неприступну цитадель, адже був невеликий за розмірами, з фортифікаційних споруд мав рів та дерев’яно-земляні стіни. Важкій артилерії супротивника черкасці могли протиставити лише кілька гармат, решта – вогнепальна зброя середнього і дрібного калібру (пищалі, гаківниці, киї).

Попри чисельну перевагу нападників, черкасці, очолювані Остафієм Дашковичем, зуміли організувати оборону замку. Вони чинили героїчний опір, допоки Дніпром із боку Києва не прийшла підмога з волинських ополченців.

Це змусило Саадета І Герая схилитися до мирних перемовин і зняти облогу. За свідченням польського хроніста Марціна Бєльського облога Черкас тривала 13 днів.

Після 1532 р. О. Дашкевич став справжнім національним героєм. Із державної скарбниці він отримав велику винагороду грошима та сукном, окрім того був призначений на посади державця чечерського і пропойського.

У 1533 р. черкаського старосту з тріумфом зустріли на Петриківському сеймі. На ньому Дашкович продемонстрував турецькі ядра, якими обстрілювали місто, а також виголосив промову, у якій йшлося про необхідність заселення козаками островів на Нижньому Дніпрі для запобігання турецько-татарським нападам.

Дмитро Куштан, археолог, краєзнавець