Фільм за сценарієм черкащанина отримає український “Оскар”

4 Червня 2021 23:34

Фільм-казка “Пекельна хоругва, або Різдво козацьке” перемогла в номінації “Приз глядацьких симпатій” Національної кінопремії “Золота Дзига-2021”. Про це повідомив автор сценарію фільму Олександр Власюк, відомий під творчим псевдонімом Сашко Лірник.

За його словами, фільм переміг конкурентів із відривом майже в десять разів.

“Кіно має робитися для глядачів, а не для критиків, чи офіціозу. Саме тому “Приз глядацьких симпатій”- найсправедливіша і найчесніша нагорода для нас! Глядачів не обдуриш і не купиш. Я знав, що наш фільм найкращий! І ви, наші глядачі, це підтвердили в той час, коли нас намагалися замовчати і забути. Нас навіть не включили в жодну номінацію, ніби нас не існує. Але ви, українські глядачі, все поставили на своє місце. А я знав і вірив у вас!”, – емоційно подякував  Сашко Лірник у своєму фейсбуку.

Нагадаємо, що за сценарій “Пекельної Хоругви” казкар отримав премію імені Лесі Українки за підсумками 2020. Фільм базується на казці Сашка Лірника „Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід”.

Митець народився 1963-ого в Умані. Він володар почесного звання “Заслужений працівник культури України” та багатьох премій. З 1999 по 2002 роки вів на телебаченні програму “Казки лірника Сашка”, а з 2010-го – програму “Світанок”. Також відомий за кількома збірками книжок “Казки Лірника Сашка”.

Церемонія вручення п’ятої Національної кінопремії “Золота дзига” відбудеться 12 червня. Як уже повідомляла “Рідна Черкащина”, стрічка “Черкаси” – серед лідерів за кількістю номінацій.