Черкащина моя довиборча: поради нестороннього

18 Жовтня 2021 19:45

Щойно повернувся з Черкащини, де взяв участь у конференції з проблем удосконалення законодавства в Черкасах та установив зі своїми колегами на власні кошти козацький хрест у славному Трахтемирові.

фото ОПОРА

Під час офіційних та неформальних зустрічей йшлося й про перебіг довиборів в 197 окрузі.
Нагадаю, що я відмовився від участі у цих довиборах через перетворення їх на роздачу грошей, курей… і тотальне застосування адмінресурсу. Залишаюся депутатом на громадських засадах, а кошти використовую для просвітницьких, наукових, спортивних та інших громадських проектів “Рідної країни” на цій же Черкащині.

Тим не менш, дозволю собі відповісти на типові запитання щодо довиборів:

Чи є порушенням Закону використання провладним кандидатом на своїй зовнішній рекламі слів про ПІДТРИМКУ ПРЕЗИДЕНТА?
Відповідаю: формально є, за змістом – немає. Бо в тексті відсутнє прізвище президента, а даний кандидат у свій час активно підтримував Януковича, Порошенка і тепер Зеленського. Тож до кінця невідомо – 4-ий, 5-ий чи 6-ий президент його тепер підтримує на довиборах.

Чи є порушенням безкоштовна роздача курей, товарів щоденного вжитку, пригощання спиртним тощо?
Безумовно – це порушення й біда мажоритарних виборів. А головне, щоб отримавши заморожену курятину, пляшку горілки чи простирадло від кандидатів в депутати, люди голосували як вважають за потрібне!

Чому у довиборах на Черкащині приймають участь кандидати з регіональних партій міських голів Мукачева, Харкова і т.д.?
Скоріше за все, йдеться про технологію деяких кандидатів, які хочуть сформувати комісії та юридично використовувати «незалежних і немісцевих кандидатів» у своїх інтересах.

P.S. Узагалі, споглядаючи за проведенням довиборів у мажоритарних округах за сьогоднішніх реалій бідної і корумпованої України, ефективніше було б офіційно ПРОДАВАТИ посаду депутата з відкритого й прозорого аукціону, за умов 100 відсоткового зарахування виручених коштів до місцевих бюджетів.