Замковий узвіз У Черкасах. Як забудовники Києва “навчили” забудовників Черкас

17 Грудня 2021 20:51

У Черкасах може повторитися сумна історія зі знищенням архітектурного спадку, як у Києві. Таку думку висловив політик, громадський діяч Микола Томенко, підсумовуючи події тижня, що минає.

13 грудня відбувся мітинг проти забудови житловими багатоповерхівками історичного Замкового узвозу у Черкасах. Фото з фейсбуку Сергія Криниці

“У Черкасах, як і в Києві, забудовники – це ключові люди. Вони купили партійні списки, депутатів, вони керують, – сказав, зокрема, Микола Томенко. – Забудова історичного Замкового узвозу – випробування для українського патріотичного сегменту громади в Черкасах: чи будуть Черкаси забудовані, продовжуючи сумну долю Києва, де з кожним днем зникає історична частина міста, зникають зразки українського архітектурного бароко і з’являються некрасиві, некомфортні хмарочоси”.

Детальніше – у відео:

Нагадаємо, нещодавно міський голова Черкас Анатолій Бондаренко опублікував  фінальний проект забудови історичного місця – Замкового узвозу.

Історія з забудовою Замкового узвозу в Черкасах тягнеться із 2016 року. Історики і краєзнавці наполягають, що будувати  тут не можна через близькість пам’яток історії. Попри те, що земельні ділянки належать до категорії земель історико-культурного призначення і розташовані в межах трьох пам’яток археології та в межах заповідної території “Черкаські берегові схили”, в міській раді дозвільні документи видали.

Міська влада збиралася проводити з приводу скандальної забудови громадські слухання, втім, перенесла їх.